Vanliga frågor och svar

Här har vi fångat upp de frågor som hittills uppkommit relaterat till bytet ifrån vår nuvarande kommunikationsoperatör Open Universe till IP-Only. Vi är tacksamma ifall ni läser igenom dessa innan ni kontaktar oss med en fiberrelaterad fråga.
Mvh Styrelsen

Varför skall jag kryssa i Sappa-rutan i avtalet?

Det kan finnas flera skäl att välja Sappa avtalet, här är några exempel:

 • Om du vill ha bredband och IP-TV från Sappa.
  Sappa erbjuder ett snabbt bredband 500/100 Mbit/s pris 270,-/mån.
  Du får 22 TV-kanaler och en TV-box på köpet, den ingår.
 • Om du bara vill ha bredband.
  Sappa erbjuder ett snabbt bredband 500/100 Mbit/s pris 270,-/mån.
  Du får 22 TV-kanaler och en TV-box på köpet, den ingår. Du behöver inte använda den...
 • Om du vill ha bredband och har TV via t.ex marknätet.
  Sappa erbjuder ett snabbt bredband 500/100 Mbit/s pris 270,-/mån.
  Du får 22 TV-kanaler och en TV-box på köpet, det ingår. Du kan koppla in den på en TV i ett annat rum än där du har mottagaren för marknätet och kan om ni är flera i hushållet titta på två olika program samtidigt.
 • Om du vill ha ett bredband och har TV via parabol.
  Sappa erbjuder ett snabbt bredband 500/100 Mbit/s pris 270,-/mån.
  Du får 22 TV-kanaler och en TV-box på köpet, det ingår. Du kan koppla in den på en TV i ett annat rum än där du har mottagaren för parabolantennen och kan om ni är flera i hushållet titta på två olika program samtidigt.
   
  Sedan kan man givetvis gå in på Sappas hemsida för att beställa fler TV-kanaler, det finns paket och möjlighet att välja kanaler styckevis.

När skall jag säga upp mitt nuvarande tjänsteavtal?

Den information vi har fått säger att alla befintliga avtal med tjänsteleverantörer sägs upp automatiskt när Openuniverse inte kan leverera i vårt nät längre. Man behöver alltså inte vidtaga några åtgärder själv för att säga upp sitt avtal.

Hur gör jag med min mailadress hos min tjänsteleverantör, typ UV-TC, Bredband 2..m.fl  ingår det möjlighet att få mailkonton hos Sappa?

Sappa erbjuder idag ingen mailtjänst och när det gäller mailadresser kopplade till en specifik tjänsteleverantör är detta något vi avråder er ifrån. Denna adress blir ju ofta knuten till din abonerade tjänst och gör dig därför onödigt låst ifall du vill byta leverantör.
Det finns en rad leverantörsoberoende grattistjänster för e-mail såsom Gmail, Outlook eller Hotmail.

Vilka är de okrypterade kanalerna?

I gruppavtalet ingår 18 krypterade TV-kanaler som du kan titta på genom din TV-box, utöver detta utbud finns det ytterligare 4 okrypterade kanaler som du också kan titta på genom TV-boxen. Dessa ingår inte i avtalet men är kanaler som TV bolagen bjuder på, okrypterade kanaler har funnits i flera år och var från början bara någon enstaka men har nu vuxit till 4.
Dessa är nu TV3 Sport, Fox HD, Discovery ID och TLC HD. Utöver dessa ingår nedan basutbud i gruppavtalet.

När kommer TV3 och 5an i HD?

Vi vet idag inte när TV3 och 5:an går över till HD, de jobbar på att regionalisera reklamen och när det är klart så blir det en övergång.

När blir övergången?

Själva övergången planeras i månadsskiftet oktober november, men lite beroende på att trafikverket (som behandlar tillståndet för det grävarbete som behövs) har haft resursbrist i sommar så kan denna datum komma att revideras.

Blir det något avbrott i samband med övergången?

Den nya utrustningen kommer att monteras upp parallellt med den gamla i vår teknikbod, detta skall endast innebära kortare avbrott när man flyttar fiberpatchar mellan utrustningarna (om allt går som planerat).

Vad behöver jag göra för att behålla min gamla tjänsteleverantör?

Den information vi har fått säger att alla befintliga avtal med tjänsteleverantörer sägs upp automatiskt när Openuniverse inte kan leverera i vårt nät längre. Du kan kontrollera ifall din befintlga tjänsteleverantör finns i IP-Onlys utbud. Om så är fallet kommer tjänsteleverantörern förmodligen kontakta dig med ett nytt erbjudande. Om inte så kan du välja teckna upp ett nytt avtal.

Behöver ni byta min mediaomvandlare?

Nej, befintlig mediaomvandlare kommer vara kvar. 

Jag måste skicka tillbaka min router till min gamla tjänsteleverantör, ingår det en ny router i Sappaavtalet?

Någon ny router ingår inte i gruppavtalet så vi rekommenderar att man kontakta någon välrenommerad butik t.ex Kjell o Co och ber att de rekommenderar en bra produkt till rimligt pris.

Om jag ringer till Sappa eller IP-Only så finns vi inte som kunder, varför?

Vi finns inte registrerade hos Sappa eller IP-Only ännu pga att vårt avtal inte är aktivt. Detta kommer först att ske när vi kommer till övergången från Openuniverse till IP-Only. Det är ju så att många av de frågor som de olika kundtjänsterna måste kunna besvara har att göra med din egen inkoppling och eftersom den inte finns deras system förrän övergången har skett så finns vi inte med som kunder ännu.
Eventuella frågor får ställas till styrelsen i TOA tills vidare.